MediaPolitiek

Chinese ambassadeur in Israël dood gevonden in zijn appartement

Israëlische politie heeft geconfirmeerd dat de gloednieuwe Chinese ambassadeur in Israël dood is aangetroffen in zijn appartement in de populaire badplaats Herzliya ten noorden van Tel Aviv. Ambassadeur Du laat een weduwe en één kind achter. Voordat hij in februari zijn post betrok was hij Chinees afgezant in de Oekraïne. De politie was volgens rapporten ter plekke om de zaak te onderzoeken, hoewel het officiële standpunt luidt dat de dood niet als verdacht wordt aangemerkt. Wat er dan onderzocht moet worden is niet geheel duidelijk.

Niet verdacht

Wat ook niet als verdacht wordt aangemerkt is dat er al een tijdje behoorlijk wat spanning is tussen Israël, China en de Verenigde Staten. Vorige week was de Chinese ambassadeur nog zeer kritisch over uitspraken die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deed tijdens een bezoek aan Israël. Mike Pompeo vond dat Israël zijn economische banden met China sterk moest beknotten en verweet het regime in China informatie achter te houden over de Corona uitbraak .

Wat evenmin verdacht is, is de overeenkomst die China onlangs sloot om in Israël het beheer van de belangrijke haven in Haïfa over te nemen. Ook binnen Israël zijn hierover steeds meer kritische geluiden te horen. Voormalig hoofd van de Mossad, Ephraim Halevy waarschuwt al jaren voor het gevaar van de alsmaar groeiende invloed van China over strategische infrastructuur in zijn land.

Een spionnen-thriller

Het meest tot de verbeelding sprekend zijn nog de commentaren over een sinister complot die te lezen zijn in en onder het nieuws in de Jerusalem Post. Het is dan ook best bijzonder dat een ambassadeur, waarvan niet bekend was dat hij gezondheidsproblemen had, plotseling overlijdt. En als er dan best veel totaal niet verdachte andere zaken spelen rondom deze ambassadeur kun je het mensen zeker niet kwalijk nemen dat ze hier en daar wat gaan speculeren.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close