Media

De grootste gratis krant van Nederland: De Andere Krant

Een dag na de lancering van het idee om Nederland op 5 mei te overspoelen met De Vrijheid editie van De Andere Krant werd de redactie aldaar overspoeld met reacties. Positieve reacties welteverstaan. Dezelfde dag is er een bestelling voor 500.000 exemplaren geplaatst bij de drukker. Daarmee is De Andere Krant meteen ook met voorsprong het wijdst verspreide gratis nieuwsblad van Nederland. Oké, eerlijk is eerlijk: er is verder geen enkele andere gratis krant meer over, maar zelfs tijdens de hoogtijdagen van de laatste twee gratis kranten kwamen Metro en Spits in 2008 respectievelijk maar tot 530.000 en 430.000 exemplaren.

Ongeacht of je het wel of niet eens bent met de inhoud van De Andere Krant valt er dus niet te ontkennen dat hier sprake is van een bijzondere prestatie. Een prestatie die door de gevestigde orde met lede ogen wordt aangezien. De grootste betaalde oplagen komen van De Telegraaf en Het Algemeen Dagblad en die steken met net 300.000 per krant schril af van deze nieuwkomer op de papieren krantenmarkt. Zelfbenoemde kwaliteitskranten zoals het NRC en Trouw, relatieve dwergen met een gedrukte oplage van hooguit 100,000, begonnen  vorig jaar een heuse hetze nadat de eerste editie van De Andere Krant als onderwerp Rusland had gekozen. Wat de journalisten van deze kwaliteitskranten precies te melden hadden is nu moeilijk te achterhalen, omdat hun artikelen achter een betaalmuur zijn beland, maar op de inhoud werd niet echt ingegaan. Het bleef voornamelijk bij op de man spelen.

Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beiden niet waard Benjamin Franklin

75 jaar Vrijheid

Alle voorgaande edities van De Andere Krant zijn online terug te vinden en ook op papier te bestellen. Onderwerpen die voorheen zijn behandeld zijn: Rusland, Gezondheid, 9/11, MH17 en Financiën. De krant heeft als doelstelling om een andere kant van de zaak te belichten dan de kant die wordt belicht door de gevestigde media-orde. De nieuwe editie die massaal op Bevrijdingsdag zal worden verspreid door een leger vrijwilligers wordt door de uitgever als volgt beschreven:

Op 5 mei presenteren we De Andere Krant Vrijheid. Gedurende de coronacrisis is gebleken dat veel vrijheden onder druk zijn komen te staan. De maatregelen die genomen worden om de crisis te bestrijden en de plannen die er liggen staan op gespannen voet met onze onvervreemdbare mensenrechten. In De Andere Krant Vrijheid zullen de vrijheidsbeperkende maatregelen die al genomen zijn of die nog op stapel staan aan bod komen.

Dat de krant op 5 mei verspreid gaat worden is natuurlijk geen toeval. We vieren op die dag 75 jaar Vrijheid in een situatie die nog het meest lijkt op een staat van beleg. Er worden ons verregaande beperkingen opgelegd. We mogen niet meer naar de kapper, de kroeg of het museum. We mogen wel schouder-aan-schouder door de Hornbach, mondjesmaat naar de tandarts en wanneer de therapeut meewerkt, mogen we zelfs aan onszelf werken. Er is een volledige willekeur aan geboden en verboden, welke door de meeste landgenoten worden vergoelijkt met een gemompeld: Koh-roh-nah. Gelukkig vragen steeds meer kritische medelanders zich terecht af: “maar moet ik dat niet zelf uitmaken?”.

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad Niet George Orwell

De Waarheid

Doet het er toe wat waarheid is en of die gesproken wordt? Voor de meeste mensen gelukkig wel. Helaas zijn er net zoveel waarheden als bondscoaches in Nederland. Waarheid is vaak persoonlijk en context speelt een grote rol. En wanneer je wat ouder wordt besef je steeds meer dat waarheid altijd in beweging is: wat ooit als een paal boven water stond spoelt soms weg als een zandkasteel in de branding. Wat waar is is niet zo belangrijk, belangrijker is dat iedereen het recht heeft om zijn waarheid te verkondigen. En wat ook belangrijk is, is dat de spreker zijn waarheid met integriteit en overtuiging verkondigd. En wat je ook zegt van De Andere Krant, van een gebrek aan overtuiging kun je ze niet beschuldigen.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close