EconomiePolitiek

Duitsers ruziën met Brussel over de geldpers

Duitsland en de EU bakkeleien over de geldpers van de Europese Centrale Bank (ECB). Onlangs oordeelde het Duitse Grondwettelijk Hof in Karlsruhe dat het illegaal is wanneer de ECB via o.a. de Duitse centrale bank staatsschulden op gaat kopen van (Zuid) Europese landen. Het hof vind ook nog dat het Duitse parlement zich hier eerst over hoort uit te spreken. Dit soort democratische spatjes zijn uiteraard tegen het zere been van het Europese Hof, want die zien zichzelf als de hoogste autoriteit. Dit clubje hotemetoten in Brussel beet dan ook snel van zich af dat de Duitsers niet moesten denken dat ze over hun eigen zaken konden beslissen en dreigt nu met juridische stappen.

Het laatste woord over EU wetgeving wordt gesproken in het Europese Hof en nergens anders

Ursula von der Leyen – European Commission President

Andreas Voßkuhle, de president van het Duitse Hof deed daarna nog een duit in het zakje met de uitspraak dat de EU bureaucraten niet moeten denken dat ze Masters of the Universe zijn.

Wat betekent dit voor Nederland

Toen de Europese Banken Unie werd gevormd stond voornamelijk Duitsland, maar op de achtergrond ook Nederland, er op om één ding heel duidelijk vast te leggen: de nieuwe Europese Centrale Bank (ECB) mocht nooit geld creëren om dat vervolgens rechtstreeks weg te geven aan lidstaten. De reden hierachter is, in Nederlandse ogen, natuurlijk duidelijk: sommige landen gaan nu eenmaal wat voorzichtiger om met hun spaarcentjes dan andere. En wanneer er ergens een magische geldkist staat waar je in kunt grabbelen tot je een ons weegt, dan is de drang om dat te doen natuurlijk voor de ene lidstaat wat moeilijker te bedwingen dan voor de andere.

En nu wordt dan, na 20 jaar Europese eenheid, die magische geldkist gepresenteerd. Onder veel bombarie en tot groot genoegen van sommige lidstaten, mogen EU landen zich dus ongegeneerd in de schulden steken. Schulden waar alle EU landen, inclusief Nederland, vervolgens garant voor staan. En dat is wat de ECB nu gaat doen. Vergeet Griekenland en de belofte van koning Rutte. Vanaf nu gaan we overal geld in steken en min of meer zonder voorwaarden.

One happy family

De beste manier om deze klucht in te schatten is om Europa te vergelijken met een familie. Omdat we dat uiteindelijk toch ook zijn: een familie van Europese neven en nichten. En in iedere familie kennen we wel gulle mensen die wat vaker blut zijn en krenten die altijd hun portemonnee in hun zak houden. Het zou toch wat zijn wanneer, tijdens het verplichte samenzijn rond Sint en Kerst, de gulle gevers ineens besluiten dat ze vanaf nu ongelimiteerd geld kunnen gaan lenen en dat de hele familie hier garant voor moet staan. Inclusief de krenten.

Alles bij het oude

Uiteindelijk zal het nationale hof in Duitsland wel terug worden gefloten, want we moeten immers solidair zijn. Uiteindelijk komt er natuurlijk ook gewoon een rekening, want wie leent zal betalen. Hopelijk is dat niet Zoete lieve Gerritje.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close