Sinds Marokko op 20 maart zonder waarschuwing zijn luchtruim sloot zitten duizenden mensen met een Nederlands paspoort vast in Marokko. Op de Facebook pagina van de Nederlandse ambassade in Marokko valt te lezen hoe ondertussen eindelijk de repatriëring op gang komt, maar dat dit veel te laat komt mag duidelijk zijn. Duizenden mensen zitten her en der verspreid in hotels en pensions dagelijks hun email en telefoon te checken wanneer zij eindelijk aan de beurt zijn om weer naar huis te mogen. En dat doen ze ondertussen al bijna 2 maanden.
Hoe het zo ver kon komen
Ja, Corona natuurlijk en een luchtruim dat plotseling dicht ging. Maar er schuilt waarschijnlijk meer achter. Corona heeft, buiten de uitbraak onder de Tanzaniaanse geiten en papaja’s, vooralsnog geen vaste voet aan de grond weten te krijgen in Afrika. Een continent met 1,2 miljard inwoners, 67 keer zo veel als Nederland, heeft krap 2,000 Corona slachtoffers. In Nederland alleen gaan er per maand net zo veel mensen dood aan hun nicotine verslaving. Marokko zelf lijkt vooralsnog ook aan het Corona spook te ontsnappen met, op het moment van schrijven, slechts 190 slachtoffers.
Mensen hebben twintig jaar gevangenisstraf gekregen, alleen maar omdat ze vroegen: ‘Kunnen wij het misschien wat beter krijgen?’
Docent Asis Aynan
Er is weinig liefde tussen Nederland en Marokko. Nederlanders hebben nogal eens een mening (in combinatie met het welbekende vingertje) en met een goeie 400.000 inwoners van Nederland met een Marokkaans paspoort kan het ook niet anders dan dat Nederlandse politici af en toe een mening hebben over de gang van zaken in Marokko. Een voorbeeld: 53 leiders van een vreedzame protestbeweging in het Rif gebergte werden tot 20 jaar veroordeeld. Waarop onze minister Stef Blok zei dat deze straffen “aan de hoge kant zijn”. Deze in Nederlandse ogen alleszins redelijke uitspraak had tot gevolg dat onze ambassadeur in Rabat op het matje werd geroepen.
Lange tenen
Dus nu heeft Marokko de kans om Nederland te pesten. Gestrande Britse en Franse toeristen werden al veel langer op repatriërings-vluchten en schepen gezet, maar tot nu toe moesten de Nederlanders wachten. Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. De KLM heeft al meerdere vluchten vol gerepatrieerd. De vraag is wat er straks langer blijkt te zijn als de Corona stofwolken weer zijn opgetrokken: de tenen van het regime of het geheugen van de Nederlandse vakantieganger.