Mens

Vooraanstaand Duits viroloog: COVID-19 veel minder gevaarlijk dan gedacht

De maatregelen die ons nu hier in Nederland en in bijna de hele wereld treffen werden genomen toen er nog weinig tot geen data beschikbaar waren over de Chinese griep. En één van de belangrijkste getallen die werden gebruikt om ons allemaal op te sluiten en onze economie volledig naar de knoppen te helpen was de IFR, of de Infection Fatality Rate, of het infectiesterftecijfer (of ook vaak: Case Fatality Rate – CFR ). In simpele termen: hoeveel van de mensen die besmet raken met de Chinese griep gaan er aan dood.

En toen viel het ineens best mee

De vooraanstaande Duitse viroloog Hendrik Streeck van de Universiteit van Bonn heeft samen met een team van de universiteit uitgebreid onderzoek gedaan naar dit sterftecijfer en hun resultaten tonen aan dat de huidige maatregelen hun doel ver voorbij zijn geschoten. De Britten lieten zich bijvoorbeeld adviseren door de inmiddels aan een schandaal gesneuvelde Neil Fergusson van de Imperial College London. Zijn modellen gingen uit van een IFR van 0.9%. Een percentage waarbij bijna 1 op de 100 besmette personen zou sterven. De Zweedse epidemiologisch expert Professor Johan Giesecke kwam al eerder met een IFR van 0,1% en nu is er dus een gedegen Duits onderzoek dat met een, naar eigen zeggen conservatief, getal komt van 0,36%.

Waarom dit getal zo belangrijk is

Het klinkt misschien als muggenziften, want al deze getallen zijn toch onder de één procent, maar in werkelijkheid verandert het verschil tussen deze schattingen alles. Bij de lagere schattingen is deze nieuwe ziekte net zo dodelijk als de griep en is de Zweedse aanpak duidelijk de enige zinnige en alleen aan de bovengrens valt het huidige beleid goed te praten. Hendrik Streeck verwacht overigens dat dit getal nog verder zal dalen, wanneer er meer data beschikbaar komt en zegt dat hij zelf denkt dat het getal ergens rond de 0,25% ligt. Hij publiceerde uiteindelijk het hogere getal van 0,36% om het zekere voor het onzekere te nemen: “het is belangrijker om de meest conservatieve schatting te hebben en het virus als gevaarlijker te zien dan het is,” zei hij.

Wat betekent dit voor de lockdown

Om te zien hoe belangrijk het effect van dit getal is zul je wat moeten gaan rekenen. De volgende sommen gaan uit van de getallen bekend ten tijden van dit schrijven. Stel dat Neil gelijk heeft met zijn 0,9%. Dan zijn er in Nederland met 5.359 Corona slachtoffers 5.539 / 0,009 = 615.444 mensen besmet. Dat zou betekenen dat we misschien nog even een beetje voorzichtig moeten blijven. Aan de andere kant van het spectrum zouden er 5.539 / 0,001 = 5,539,000 mensen besmet zijn. Zowat een derde van ons land. En dan is het absolute waanzin om hele bedrijfstakken naar de knoppen te blijven helpen, want dan is de door koning Rutte zo begeerde groepsimmuniteit al zo goed als een feit.

Superverspreiders

Volgens professor Streeck zijn de lockdown maatregelen veel te snel ingevoerd, wat tot gevolg had dat we niet genoeg tijd hadden om te beoordelen of afzonderlijke maatregelen, zoals een betere hygiëne en wat meer afstand van elkaar nemen, voldoende waren om de verspreiding te vertragen.

We komen nooit van SARS-COV-2 af, dus we moeten er op een normale manier mee leren leven Prof. Hendrik Streeck

De professor benadrukt dat de virale belasting waaraan je in eerste instantie wordt blootgesteld een bepalende factor is voor hoe ernstig ziek je wordt. Hierbij spelen ‘super-verspreidende gebeurtenissen’ een grote rol. Deze nemen meestal binnenshuis plaats met een slechte luchtcirculatie, dansende mensen die dicht op elkaar staan, zingende of schreeuwende mensen, of (in het geval van een van de Duitse kermissen die hij bestudeerde) elkaar vol op de lippen zoenende mensen. Dus even 3 maanden geen wildvreemden vol op de mond pakken is effectiever dan een lockdown.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close