Mens

Vrijheid onder druk: hoe vreedzaam protest ontaardt in politiegeweld

Het begon veelbelovend. In Utrecht had een kleine groep demonstranten zich verzameld om in colonne naar Den Haag te trekken. Elders op verschillende locaties in Den Haag waren mensen ook bij elkaar aan het komen. Gelijkgestemden, wiens visie op de huidige maatregelen strookt met de visie van de regering. En dus wilde ze hun ongenoegen kenbaar maken. Je zou denken dat dat in een vrij land mag.

En dat mocht ook: er was toestemming om op De Koekamp in Den Haag een demonstratie te houden. De demonstratie was aangemeld, goedgekeurd en de locatie aangewezen. Demonstranten die bij het binnen komen van Den Haag aan aanwezige politie agenten vroegen óf en wáár er mocht worden gedemonstreerd kregen dat ook te horen: ja hoor, dat mag, op De Koekamp.

Gebroken beloftes

En toen ging het mis. Plotseling waren er bereden politie, hondenbrigade, ME eenheden. En deze begonnen een tot dat moment vrolijke en vreedzame groep mensen almaar verder in een hoek te drijven.

Demonstranten bleven gewoon rustig, maar werden helemaal in een hoek gedreven

Ooggetuige

Uiteraard valt 1,5 meter dan ook niet meer te handhaven. En zolang de noodwet er niet door is, hoeft dat ook helemaal niet. Hoe dicht mensen bij elkaar staan, daar hoort de overheid zich niet mee te bemoeien. Wellicht in februari toen we, verblind door apocalyptische computer voorspellingen, dachten dat we allemaal zouden sterven. Maar nu er voldoende data beschikbaar is en de werkelijke impact van dit zoveelste corona virus veel minder ernstig blijkt, kun je met goed fatsoen mensen niet meer verbieden normaal met elkaar om te gaan.

Demonstratie afgelast

De demonstratie werd net voor het politiegeweld afgelast. Het excuus dat daarvoor werd gebruikt was dat de aanwijzingen niet werden opgevolgd. Aanwijzingen die in in een vrij land niet ter verkroppen zijn en door het politiegeweld onmogelijk werden gemaakt. Het afgelasten van de demonstratie legitimeerde het geweld dat door de politie werd gebruikt.

Aangehouden en erger

Er waren meer arrestanten dan cellen, dus de helft heeft als sardientjes uren lang in bussen gezeten. Omdat je buiten op straat te dicht bij elkaar stond. Als je dat uit kunt leggen dan verdien je een Oscar (of een Nobel prijs).

Om 13:00 arriveerden we op CS en toen we buiten kwamen zagen we dat mensen onze kant op werden gedreven. We werden agressief ingesloten door de politie waarbij een gewonde viel en vervolgens een bus ingeladen. Veel te dicht op elkaar uiteraard. Meerdere bussen vol mensen stonden daar uren stil. Uiteindelijk voorgeleid, advocaat geweigerd, verhoord en verklaring ondertekend. Daarna weer uren de bus in.

Ooggetuige

En er liep dus ook iemand verwondingen op. Een jongedame. Tand afgebroken als gevolg van een ontmoeting met een bruut in uniform. Al met al een triest resultaat. Terwijl steeds meer wetenschappers, artsen, virologen en onderzoekers tot de conclusie komen dat we er helemaal naast zaten met de ernst van dit virus en de noodzaak van een lockdown, wordt in Den Haag een volkomen legitieme demonstratie met geweld uit elkaar geslagen.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close