Media

Zo wordt U bedonderd door de media en het OMT

Vandaag koppen het Algemeen Dagblad en de andere kranten van de DPG Media groep met het bericht dat het “aantal coronapatiënten wereldwijd harder groeit dan ooit”, gevolgd door de claim dat door die groei de “pandemie nog volop gaande is”. Vervolgens wordt Marion Koopmans van het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) aangehaald met de waarschuwing dat: “de pandemie in Europa op zijn retour lijkt, maar nog volop gaande is”.

Wat is hier gaande?

Wat hier in deze eerste alinea gebeurt is pure propaganda. Ten eerste wordt er gesproken over “de pandemie in Europa”. Dat is zoiets als wereldberoemd in Nederland. Een pandemie is wereldwijd, dat is nu eenmaal de definitie van het woord pandemie. Deze tegenspraak wordt dan gevolgd door de klinkklare leugen dat deze in Europa op zijn retour lijkt. De epidemie is in Europa in het algemeen en in Nederland in het bijzonder al vele weken op zijn retour. Hij lijkt het niet te zijn, hij is het gewoon. Het lijkt misschien een klein detail, maar vergist u zich niet, dat kleine woordje “lijkt” heeft een zeer belangrijke functie. Het zet de lezer op het verkeerde been, want iets dat het één lijkt, is nog wel eens het ander. En deze trukendoos wordt opengetrokken om u, in Nederland, goed bang te maken voor het gegeven dat het aantal besmettingen wereldwijd schijnbaar harder groeit dan ooit.

Tot hier en niet verder

Onderzoek laat zien dat lezers van een artikel op het internet meestal niet meer dan 25% lezen en dus is het kwaad reeds geschied. Wellicht om de boodschap nog wat kracht bij te zetten wordt snel nog even benadrukt dat, “terwijl wij de boel hier loslaten, het virus nog steeds circuleert en nu echt toeneemt in andere delen van de wereld”. Waarmee weer een niet bestaande link wordt gelegd tussen de situatie in Nederland met die elders in de wereld.

Waar komt die groei dan vandaan?

Zuid Amerika word aangewezen als de nieuwe COVID-19 brandhaard, met name de landen Chili, Brazilië, Peru en Ecuador.

Onleesbaar gekrabbel

Tussen neus, lippen en onleesbare diagrammen met tientallen minuscuul dunne krabbelige lijntjes door wordt nog wel toegegeven dat de toename natuurlijk net zo goed een gevolg kan zijn van een toename in het testen, maar die mogelijkheid wordt snel weer terzijde geschoven. Mevrouw Koopmans, adviseur van de WHO en lid van het OMT, meent dat we vooral zien dat er steeds nieuwe gebieden bijkomen.

De getallen kloppen alleen niet

Wanneer je de statistieken van worldometer.info erbij haalt, dan zie je iets heel merkwaardigs. In de grote, gevaarlijke, risicovolle nieuwe brandhaard Brazilië zijn er tussen 19 mei en 7 juni 264.612 mensen getest en zijn er maar liefst 421.126 nieuwe coronapatiënten bij gekomen. Er zijn in Brazilië de afgelopen weken meer patiënten bijgekomen dan dat er mensen zijn getest!

Het percentage positieve tests ligt in de meeste landen tussen de 5% en 20%. In Brazilië was dat percentage op 19 mei met 35% al extreem hoog, op 7 juni is dat met 65% regelrecht krankzinnig te noemen. Dit betekent op zijn best dat de overgrote meerderheid van de nieuwe gevallen puur op symptomen zijn gediagnosticeerd. Op zijn slechtst betekent het dat er enorm is gesjoemeld met de data. In beide gevallen zou een weldenkend mens in ieder geval geen beleidsbeslissingen moeten nemen op basis van deze data. En zou een fatsoenlijke krant geen paniekerige krantenkoppen op deze data baseren.

En dus zegt het artikel meer over het nieuwsimperium van de Belgische miljardairs-familie Van Thillo dan over de corona-crisis.

Meer laten zien

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close